11.7.2024

Pikavippi myytit: Mikä on totta ja mikä ei?

Pikavipit ovat herättäneet keskustelua ja kohua jo vuosien ajan. Niiden ympärille on muodostunut monia myyttejä, jotka saattavat johtaa kuluttajaa harhaan tai antaa väärän kuvan pikavippien luonteesta. Tässä artikkelissa pureudumme yleisimpiin myytteihin ja selvennämme, mitkä niistä pitävät paikkansa ja mitkä eivät.

Tomi N.
Pikavippi
Korkolaki on muuttunut kuluttajien osalta suotuisammaksi.

1. Myytti: Pikavipeissä on kohtuuttoman korkeat korot.

Totta ja tarua. Kun pikavipit tulivat markkinoille, niiden korot olivat usein korkeita, jopa satoja prosentteja. Tänä päivänä lainsäädäntö on kuitenkin muuttunut, ja pikavippien korkokatto on rajoitettu. Vaikka korot ovatkin laskeneet, ne voivat silti olla korkeampia kuin perinteisten pankkilainojen. On tärkeää aina tarkistaa lainan todellinen vuosikorko ja vertailla sitä muihin lainavaihtoehtoihin.

Lainsäädännön muutokset vaiheittain

Ennen muutosta:Aikaisemmin pikavippien korot olivat usein erittäin korkeita, jopa useita satoja prosentteja. Tämä johti monissa tapauksissa velkaongelmiin, kun lainanhakijat eivät pystyneet maksamaan takaisin korkeiden korkojen paisuttamaa lainaa.

Pikavippien lakimuutokset vuonna2019

Vuonna 2019 Suomessa tehtiin merkittävä muutos pikavippien korkosääntelyyn. Uuden lainsäädännön myötä pikavippien ja muiden kulutusluottojen vuosikorko rajattiin 20 prosenttiin. Lisäksi luotoille tuli 150 euron katto vuosittaisille muille kuluille, kuten tilinhoitopalkkioille. Tämän tarkoituksena oli suojella kuluttajia kohtuuttomilta koroilta ja estää velkaantuminen.

COVID-19 pandemian vaikutus

Koronapandemian aikana vuonna 2020 Suomessa otettiin väliaikaisesti käyttöön tiukempi korkokatto, joka rajoitti kulutusluottojen koron 10 prosenttiin. Tämä toimi oli tarkoitettu suojatoimeksi, jotta talouskriisin aikana ihmiset eivät joutuisi entistä syvempiin velkaongelmiin.

Nykytilanne ja tulevaisuus

Kun väliaikainen 10 prosentin korkokatto päättyi, palasi korkokatto takaisin 20 prosenttiin. Hallitus ja eri tahot ovat kuitenkin keskustelleet mahdollisista jatkotoimista ja siitä, pitäisikö korkokattoa tiukentaa pysyvästi.

On tärkeää huomata, että vaikka korkokatto on merkittävästi laskenut pikavippien kuluja, lainanottajan on silti syytä olla varovainen ja lukea lainaehdot huolellisesti. Myös muita kuluja, kuten tilinhoitopalkkiot ja muut maksut, tulee ottaa huomioon lainan kokonaiskustannuksia arvioitaessa.

Jos olet kiinnostunut nykyisestä lainsäädännöstä, suosittelen tutustumaan Finlexissä korkolakiin, Finanssivalvonnan tai Kuluttajaviraston sivustoihin tai tarkistamaan tiedot virallisista lähteistä.

2. Myytti: Pikavipeillä voi helposti paikata taloudellista ahdinkoa.

Tarua. Vaikka pikavippi voi tarjota tilapäistä helpotusta, se ei ole pitkäaikainen ratkaisu talousongelmiin. Pikavippien lyhyet maksuajat ja korkeat korot voivat pahimmillaan syventää talousongelmia, jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin ajallaan.

3. Myytti: Pikavippejä myönnetään kenelle tahansa.

Tarua. Vaikka pikavippien myöntämiskriteerit saattavat olla löyhempiä kuin perinteisillä pankeilla, lainanantajat tarkistavat silti hakijan luottotiedot. Jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä, vippiä ei välttämättä myönnetä.

4. Myytti: Pikavippi on aina huono valinta.

Tarua. Jokainen laina on yksilöllinen, ja sen sopivuus riippuu henkilön taloustilanteesta ja tarpeista. Joskus pikavippi voi olla järkevä ratkaisu, esimerkiksi jos tarvitaan pientä lainaa lyhyeksi ajaksi ja tiedetään, että se pystytään maksamaan takaisin ajoissa. Tärkeintä on aina harkita lainan ottamista tarkasti ja vertailla eri vaihtoehtoja.

5. Myytti: Pikavipit johtavat aina velkakierteeseen.

Tarua. Vaikka pikavipit voivat joissakin tilanteissa pahentaa talousongelmia, ne eivät automaattisesti johda velkakierteeseen. Kuluttajan oma vastuu ja harkinta ovat avainasemassa. Lainaa ei tulisi ottaa enemmän kuin on varaa maksaa takaisin, eikä uutta lainaa tulisi ottaa vanhojen velkojen kattamiseksi.

6. Myytti: Pikavippien markkinointi on harhaanjohtavaa.

Totta ja tarua. Vaikka lainsäädäntö on tiukentunut ja pikavippien mainonta on nykyään säädeltyä, kuluttajien on silti syytä olla tarkkana. Kaikkea markkinointia ei valvota, ja joissakin tapauksissa mainokset saattavat antaa virheellisen kuvan lainan ehdoista tai kustannuksista.

Päätelmät pikavipeistä

Pikavippikeskustelussa on tärkeää erottaa faktat fiktiosta. Vaikka pikavipeissä onkin riskejä, ne eivät automaattisesti ole hyviä tai huonoja. Jokaisen lainanhakijan on arvioitava oma taloustilanteensa ja tehtävä harkittuja päätöksiä. Kuluttajan kannattaa aina vertailla eri lainavaihtoehtoja, lukea lainaehdot huolellisesti ja miettiä, onko lainan ottaminen todella tarpeellista.

Laina netistä - vertaile lainat osoitteessa lainanetistä.fi

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Pikavippi myytit: Mikä on totta ja mikä ei?

Listen on
Listen on Spotify